Partner wydania:

Warto suszyć żywność!

Magdalena Bukowska
czytaj ten artykuł
Suszenie żywności to jedna z najstarszych i najlepszych metod jej utrwalania. Nie wymaga stosowania sztucznych konserwantów i pozwala zachować większość substancji odżywczych znajdujących się w produkcie świeżym. Dzięki odparowaniu wody produkty nietrwałe, jak np. grzyby czy owoce, możemy przechowywać przez bardzo długi czas, a po wykorzystaniu cieszyć się ich naturalnym smakiem.

- Suszenie żywności ma na celu zredukowanie zawartości wody w produkcie do takiego poziomu, aby uniemożliwić w nim rozwój drobnoustrojów. W praktyce proces suszenia redukuje ilość wody do zaledwie kilku procent - wyjaśnia ceniona dietetyk Aneta Łańcuchowska. - Dzięki suszeniu nie tylko uniemożliwiamy bakteriom czy grzybom namnażanie, ale też doprowadzamy do zahamowania procesów enzymatycznych i nieenzymatycznych, które zachodzą w produkcie świeżym.


Odparowywanie wody jako metoda utrwalania żywności nie chroni jej jednak przed utlenianiem. Jest to szczególnie ważne w przypadku witaminy C, która jest bardzo wrażliwa na kontakt z tlenem. Aby nie dopuścić do jej utraty, bardzo ważne jest, by suszoną żywność odpowiednio zapakować, odcinając nie tylko dostęp powietrza, ale także wilgoci i drobnoustrojów.

Wysuszona i odpowiednio zapakowana żywność jest nie tylko trwała, ale również łatwa w przechowywaniu.

- Proces suszenia żywności powoduje zmniejszenie zarówno wagi, jak i objętości produktu, dzięki temu pokrojone, suszone jabłka czy banany zmieszczą się bez problemu do koszyka piknikowego, nie obciążając go zbytnio - podpowiada Aneta Łańcuchowska. - Suszenie daje możliwość utrwalenia żywności na długie miesiące, a nawet lata. Warto pamiętać o niej latem, by zimową porą móc sięgnąć do spiżarni po wspaniałe, aromatyczne, letnie pomidory. Oczywiście ich struktura będzie pomarszczona i odmienna od naturalnej, jednak smak i aromat wynagrodzą nam tę niedogodność - uspokaja dietetyczka.

Naturalne suszenie żywności stosowane jest przede wszystkim w krajach o ciepłym klimacie. W tych częściach świata, gdzie nie możemy zdać się wyłącznie na słońce i wiatr, wykorzystywane są sztuczne metody odparowywania wody. Jako szybsze, stosowane są one także w przemyśle. Wybór technik suszenia jest ogromny: suszenie kontaktowe, konwekcyjne, promiennikowe, liofilizacja, wykorzystanie mikrofali czy suszenie azeotropowe. Większość z nich polega na poddaniu produktu podstawowego działaniu ciepłego powietrza, jednak nie zawsze. Suszenie liofilizacyjne, zwane też sublimacyjnym, odbywa się w temperaturze poniżej 0 st. C przy bardzo niskim ciśnieniu.

Mimo niesprzyjającego klimatu również w Polsce możemy samodzielnie suszyć żywność. Najlepsze do tego celu są suszarki do grzybów czy owoców, które pozwolą łatwo i szybko pozbyć się nadmiaru wody. Jeśli odpowiednio ustawimy temperaturę oraz przepływ powietrza i poświęcimy na suszenie trochę więcej czasu, możemy też wykorzystać do tego celu piekarnik.

Suszenie jest nie tylko bezpieczną metodą utrwalenia żywności, ale także – co ważne - stosunkowo łatwą. Każdy z nas, przestrzegając kilku reguł, jest w stanie z sukcesem przeprowadzić je samodzielnie - zachęca ekspertka. - Przygotowane do suszenia, świeże i dojrzałe warzywa czy owoce należy pokroić na równe plasterki, najlepiej nie grubsze niż 0,5 cm. Wcześniej musimy je oczywiście dokładnie umyć. Warto je także zblanszować. Niektóre warzywa czy owoce wymagają także obrania i wydrylowania. Małe owoce, takie jak śliwki, winogrona, porzeczki, możemy pokroić na połówki lub ćwiartki - ważne, aby były to równe względem siebie kawałki. Dzięki temu wszystkie kawałki będą gotowe w tym samym czasie - wyjaśnia Aneta Łańcuchowska. - Wiele owoców i warzyw może być suszonych ze skórką, wyjątkiem są te ze skórką niejadalną, takie jak kiwi czy ananas. Suszyć możemy zarówno w specjalnych suszarkach elektrycznych, w piekarniku rozgrzanym do maksimum 50 stopni C lub na słońcu, w czasie wyjątkowo upalnego lata - radzi specjalistka. - Gotowy, aromatyczny i smakowity susz należy przechowywać w szczelnych pojemnikach lub lnianych woreczkach w chłodnym i ciemnym miejscu. Pamiętajmy, iż suszone owoce są dość kaloryczne, ponieważ zawierają dużo mniej wody niż ich świeże odpowiedniki. Co istotne, są też bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych.

Skoro suszone jest zdrowe, a do tego zachowuje naturalny smak i aromat, nie bójmy się gotowych dań opartych na suszonych produktach. Zebrane z naturalnych upraw dojrzałe warzywa i zioła znajdziemy w gotowych kompozycjach z najnowszej linii produktów Knorr Naturalnie Smaczne!
Doskonale skomponowane suszone składniki pomogą w kilka minut przygotować zdrowy, pełnowartościowy, pyszny i pachnący posiłek. Taki naturalny "gotowiec" to idealne rozwiązanie dla zabieganych, którzy nie mają czasu na to, by iść do sklepu po świeże warzywa, a następnie kroić je i odpowiednio przygotowywać. Niedostatek czasu nie jest więc wymówką, by rezygnować ze zdrowych, naturalnych, bogatych w warzywa i zioła posiłków. Można sięgnąć po suszone i mieć danie w kilka minut!